В Свети Влас се проведе „Работилница за здравословни храни и напитки“

Главна категория: Новини
Посещения: 1839

SvSv1Здравословното хранене бе тема на съвместната инициатива на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“- Свети Влас и Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов“- Слънчев бряг. Бъдещите хотелиери, готвачи и бармани показаха завидни умения при приготвянето на хапки с пушено филе и топени сирена, хапки с пълнозърнест хляб и млечен хайвер със зеленчуци, кошнички с маскарпоне и ягоди. Особено впечатляващи бяха бонбони от сушени плодове и ядки без захар и глутен и цитронадата с Алое вера.

В „Работилница за здравословни храни и напитки“ взеха участие учителите по практическо обучение в гимназията по туризъм Жана Белчева, Христина Панчукова и Владимир Милков, заедно със своите възпитаници Белослав Белчев, Радостина и Панчо- 9б клас, Професия „Ресторантьор“ и Мартин Здравков от 12 клас, професия „Готвач“.
Всички присъстващи бяха впечатлени от майсторските умения на Владимир Милков, който е бивш ученик на гимназията. Той има в колекцията си от награди първо място от Национално състезание „Най-добър млад барман“, а по късно и първо място като „Най-добър барман“ при мъже в състезание на Асоциацията на барманите.

SvSv2

„Модерно е да се храниш здравословно“, заяви категорично зам.-директора на Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов“- Слънчев бряг инж.Ваня Андреева. В това тя убеди присъстващите със своята презантация за здравословното хранене. Акцентите в нея бяха, че: трябва да включваме в менюто си само сезонни плодове и зеленчуци; вместо да се храним обилно 3 пъти на ден, по- добре е храненията да са шест, но с по-малки порции, като по този начин подобряваме метаболизма си; да пием по 6- 8 чаши вода през деня. Ако всички тези препоръки бъдат спазени, всяка диета ще е излишна и ще постигнем желаното тегло, твърдят специалистите по храните.

„Работилница за здравословни храни и напитки“ е първата от поредицата съвместни мероприятия, свързани със здраволовното хранене на учениците, които ще се проведат от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ - Свети Влас и Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов“- Слънчев бряг.

Вижте още: Училището в Свети Влас с шампиони по лека атлетика