Напрежение на първата копка на обхода на Ахелой, очертават се протести

Главна категория: Новини
Посещения: 12532

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Obhod1Дългоочакваното изграждане на обходния път на град Ахелой, част от път I-9 Слънчев бряг - Бургас, започна. Със средства от републиканския бюджет ще се изгради изцяло ново трасе, с което транзитният трафик ще се изведе извън Ахелой.

Първата копка бе направена в присъствието на представители от общините Бургас, Поморие и Несебър, на „Слънчев бряг“ АД, на фирмата, която ще изгражда обхода, на инж. Дончо Атанасов,  председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, и други личности, свързани с процеса по изграждане на трасето.

Изненадаващо обаче местни жители обещаха протести, ако не бъде изградено колело, вместо надлез на входно-изходната точка на Ахелой (в посока Тънково), която да дава възможност за транзитно придвижване към Равда и Сл.бряг. Obhod3

„Ще протестираме. Не искаме да е надлез, а да стане колело. С този надлез ние не можем да слизаме, нито да се качваме на този път, оставаме изолирани. Ставаме като на магистралата – пътят е край нас, а ние сме настрани. Ще правим стачки." казаха ахелойци.

Obhod4

Инж. Атанасов обеща до 10 дни да се проведе среща, в която да присъстват местни жители и кмета на община Поморие Иван Алексиев.

„Решили сме безконфликтно преминаването над общинския път Тънково – Ахелой. Дали можем да направим вливане и отливане, това предстои да го обсъждаме с проектанти, с кмета на общината, да видим парцеларни планове, но да спрем проекта и да го препроектираме, това е абсурдно. Ще влезем в нови отчуждения, което ще го забави с поне 2 години. Това е национален обект, аз не го казвам случайно. Проектът си върви, каквото можем, ще го добавим.", заяви инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“

Той допълни още: "Финансирнето на строително-монтажните дейности се извършва от държавния бюджет

Ще направим всичко възможно догодина това трасе да се ползва, за да разтоварим този ужасен трафик между Поморие и Сл.бряг.
За следващото лято ще може да се ползва частично маршрута, но зависи и от времето.
Започваме един труден проект. Малък на разстояние, изключително тежък, изстрадал проект. Още не мога да повярвам, че машините вече са на трасето и започваме строителство.
Това, което се случваше между Бургас и Сл.бряг не беше нормално. Над 35 000 автомобила на денонощие преминаваха през гр. Ахелой.
Преди няколко месеца се честваше годишнина от ахелойската битка. Сега започваме битка – надзорници, строители, пътна администрация, за да може през 2018 г. да се преминава по това трасе, и да се спре тази черна точка ПТП през гр. Ахелой и в разстоянието от Поморие до Ахелой. Съревнованието между двата строителя ще бъде доста тежко.
Остават два тежки участъка – северния обход на Бургас и обхода на Поморие. Имаме огромното желание да започне строителство през 2018 г. и на тези два участъка. Пожелавам на строителите по-добро време, за да може обекта да напредва с часове.“ 

>> Вижте още актуални вести в melnicata.com <<