Министър Ангелкова в Слънчев бряг: „Водата в Черно море е чиста“

Главна категория: Новини
Посещения: 3263

Voda1Министърът на туризма Николина Ангелкова посети днес морски плаж „Слънчев бряг- север“. Тя целеше на място да провери качеството на морската вода съобразно с нормите, гарантиращи безопасност на туристите.

Освен министър Ангелкова, в проверката участва и инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ – Бургас. Пред медиите говори и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ – Бургас.

„Това, което проверяваме още от сутринта, са плажовете в Слънчев бряг, Поморие и Несебър. От една страна за чистотата, съвместно с МОСВ, а от друга страна следим, дали са спазени изискванията на плажовете, съобразно свободната зона, указателните табели. Предстои мониторинг, за това дали схемите, одобрени от мен, отговарят на реалното фактическо положение на плажа.
До момента съвместните проверки, които са извършени по отношение на чистотата на водата, са повече от 63, съответно с РИОСВ Бургас и Варна.
Voda2Може би това е годината, в която има най-много проверки. Това показва, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава показателите. На плажа в Слънчев бряг всички заведения са заустени в канализацията. Няма нерегламентирано заустване, което да притеснява по някакъв начин туристите. Водата в Черно море е чиста. Разбира се, РЗИ е институцията, която взема пробите, а те ще бъдат непрекъснати до края на този сезон.“, коментира Николина Ангелкова, министър на туризма.

Директорът на РИОСВ - Бургас инж.Тонка Атанасова коментира, че няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните норми за заустване в Черно море.
„В последните години знаете, че се изградиха много пречиствателни станции, всички от които са в нормален режим на работа, а от последните анализи, които сме получили от регионалната лаборатория в гр. Бургас, нямаме превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионни норми за заустване в Черно море.
Voda3И тази година РИОСВ – Бургас, заедно с Басейнова дирекция и колегите от Варна, извърши над 63 проверки, в които проверихме всички преместваеми обекти по схемите, които са съгласувани с Министерство на туризма. Всички обекти са заустени в канализационните системи на населените места.“

Директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров сподели, че от началото на летния сезон са направени 84 проверки на водата, а от 47 зони е взета проба. Нейното състояние е добро. Статистиката сочи, че 52 % от плажовете в страна са с добро качество, а 48 % са с отлично.

Вижте още: Туристите са доволни от новите мерки срещу шума в Слънчев бряг