Мелниците на Несебър

Главна категория: Новини
Посещения: 4631

M1Независимо дали идвате в Несебър по вода, по суша или пък летите на крилете на някоя разсеяна чайка, няма как да не забележите Мелницата. Не сте само вие. От няколко века насам, всеки, който е стъпил на несебърска почва, се е възхищавал на уникалната гледка – провлака, мелницата и полуострова на църквите. Красота! Но ще ви издам една тайна, мелницата, която виждате днес, не е тази, която е улавяла вятъра преди 100 години. Въпреки че мястото й, както географски, така и в сърцата на хората, не е помръднало нито сантиметър, сегашната мелница служи само за красота.

M2Едно време обаче, през XIX век, ако трябва да бъдем по точни, хората са предпочитали и красивите неща да вършат работа, затова мелницата, която се е извисявала на провлака е била горе-долу като всички останали вятърни мелници в града, но малко по-привилегирована откъм локация. По това време в Стария град са построени поне 5 други мелници, като част от тях са били подобни на съвременната – имали са каменна основа, но и помещението, и покривът са били направени от дърво. Този модел е бил по неустойчив на времето и метрологичните условия, затова автентични негови представители не са запазени.

M3M4Другият вид мелници, строени в Несебър, са били по-стабилни – били са изградени от камък и са имали цилиндрична форма, само покривът е бил от дърво. Днес все още могат да се видят две оцелели такива мелници – едната се намира на северния бряг на полуострова близо до църквата „Богородица Елеуса“, а другата е вградена в хотел „Мелницата“ в Новия град.

Но да се върнем на провлака. Предшественицата на мелницата, която се намира там, се е саморазрушила през 1929 г. в една нощ, когато освен земетресение е имало и страшна буря. Купчината камъни от срутената мелница е стояла като тъжен спомен на провлака повече от 15 години. След 1944 г., мелницата отново е издиганата като символ на Несебър, този път обаче тя, както споменахме, има изцяло декоративни цели и M5именно затова е обърната да гледа към входа на провлака, за разлика от прототипа й, който е гледал към най-силните ветрове – северните. Копие на мелницата от провлака има дори в Гърция! То е създадено от наследниците на несебърските семейства, които през 1925 г. по политически причини се изселват близо до Солун, там те основават свое градче и носталгично го кръщават Неа Месемврия. В знак на почит към паметта на предците си, гражданите на Неа Месемврия си построяват спомен за вкъщи – има случаи, когато си заслужава да гониш вятърни мелници...
Каквото и да си говорим, обаче, нашата мелница си е по-хубава – когато дойдете в Несебър, ще се убедите сами. А! И не забравяйте да качите страхотните си снимки във Фейсбук.

Вижте още: Как възпяхме Несебър в Неа Месемврия