И Несебър си има релефна карта

Главна категория: Новини
Посещения: 1921

relefna karta1

Над дискретно зададения градски релеф се открояват 16-те най-важни туристически обекта, изобразени със скулптурни миниатюри и обозначени със номер. Легендата на картата е изписана на английски и български език. Като допълнителни декоративни детайли, в духа на истинските пътешественически карти, са добавени и няколко миниатюри на корабчета, релефен компас и неизменния символ на Стария Несебър – вятърната мелницана провлака. Картата е изработена от месинг и е с размери 140х70 см, като е издадена над бетонната основата от всички страни – по този начин се поставя акцент върху изображенията на повърхността й и се създава впечатлението, че картата стои самостоятелно във въздуха.

Подобни бронзови макети на райони със забележителности и дори цели градове са изключително популярни в посещаваните туристически дестинации по целия свят. Умалените градски модели първоначално са правени за слепите жители на градовете, които да получат възможността да опознаят по-добре улиците, по които минават всеки ден, да усетят красотата на родния си град и по свой начин да видят забележителностите му. Несебърската карта е вдъхновена от подобна туристическа атракция във Флоренция, намираща се на „Площада на Републиката”, където през римско време бил форумът на града.relefna karta2

Триизмерният модел на Стария град в Несебър притежава висока естетическа стойност и е проектиран от скулптора Любомир Добрев, който е автор на редица статуи в големите български градове, многократно е излагал свои творби в стараната и в чужбина и е носител е на два златни медала от Пловдивски панаир,както и на наградата „Стара Загора” за високи постижения в областта на културата.

Още от самото начало картата, предназначена да опише забележителностите на града, се превърна в атракция сама по себе си и привлече интереса на гостите и жителите на Несебър, превръщайки се в едно от популярните места за снимки за спомен.

relefna karta3

 

Информационното съоръжение се намира на метри от античния вход на града, точно пред Музей Старинен Несебър, насочва гостите на Несебър и улеснява ориентирането им из живописните улички на древния град.