Министерства се борят с липсата на кадри в туризма за идното лято

Посещения: 931

HlВсяко лято един от основните проблеми, пред които се изправят хотелиери и ресторантьори е липсата на квалифицирани кадри. От тази година започват обучения за придобиване на необходимата квалификация на бъдещия персонал. Организирането им е резултат от съвместните действия и подписано споразумение между социалното и министерството на туризма. Идеята е да се подпомогнат работодателите, поясни Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас.

И не само работодатели могат да подават заявки за обучаване на бъдещия им персонал. Това могат да направят и безработни, които искат да придобият необходимите умения за започване на работа, обясни още Пенка Кирилова. По думите й интересът към обученията обаче е все още слаб, въпреки, че в началото на януари е проведена работна среща с работодателски организации за разясняване на условията.

Обученията по това споразумение ще се провеждат от Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“, главно през пролетта, уточни Пенка Кирилова. Идеята е до началото на новия летен сезон да има вече обучен персонал. Сред професиите, за които могат да се заявят обучения са хотелиер, администратор, камериер или работници в заведение.

Източник: БНР - Бургас

Вижте още: “Титаник II” ще отплава през 2022 г.