За правото да слушаме музика

Главна категория: Новини
Посещения: 1933

radio oldЕдва ли има собственик на заведение, магазинче, супермаркет или каквото и да не се е замислял над това каква музика ще подхожда на неговия обект. Както и наред с цялата купчина документи, които се изискват от всички институции, дали трябва да имаме някакво разрешение и за музиката, която пускаме. 

Скоро попаднахме на една новина в сайта на община Несебър, която ни провокира да разучим как стои въпроса с музиката в търговските обекти, ресторанти, барове и хотели. Отвсякъде единственото нещо, за което се говори е колко е зле туризмът това лято и как се правят постоянни проверки за това или онова. Освен, че нагнетява още повече обстановката, това всява страх и разочарование, всъщност ни кара да се разровим и да разберем какви права и задължения имат собствениците на различните обекти. Защото не би трябвало да ни плашат проверки, ако всичко е изрядно.

Първо трябва да се отбележи, че абсолютно всеки обект, който извършва някаква търговска дейност, независимо каква, е длъжен да плаща лиценз за използването на музиката, която пуска. Независимо от това от какъв носител я пуска, дали е онлайн радио, уредба с дискове, компютър, телефон, платена телевизия, изпълнение на живо или друг източник. Това в пълна сила важи и за музика от Youtube, Spotify или Itunes. Дори да се плаща някакъв premium пакет, не ни освобождава от задължението да плащаме права.

В България правата се държат от 2 основни компании – Музикаутор и Профон. Музикаутор представлява авторите на музика и текст, а Профон изпълнителите и продуцентите. Те държат правата на над 95 % от българската и световна музика. Таксите трябва да се изплатят и на двете компании, за да е чиста работата.

В зависимост от вида обект, таксите само на Профон например варират от около 50 до около 1200 лв. годишно.

Магазините плащат според квадратурата си: до 60м2 – 30 лв. + 0,5 лв/м2, над 60м2 – 50 лв. + 0,5 лв./м2; т. е например за обект от 100м2 таксата е 100 лв. на година без ДДС.

Заведенията плащат според категоризацията си – за хранене, бързо обслужване и развлечение – от 5,87 лв. до 13,33 лв. на място. За барове, нощни клубове и дискотеки – от 6,67 лв. до 26,66 лв. на място.

За хотелите е малко по-сложно. Първо зависи мястото за настаняване какъв клас е и второ зависи колко легла има. За големите хотели и апартхотели варира от 2,28 лв./легло до 4,56 лв./легло, а за малките от 2 – 3 лв./легло. Отделно обаче се плаща и за асансьори, общи части и фоайета, така наречената бекграунд музика. Това зависи от квадратурата и от класа на обекта и варива от 25лв. до 1200 лв. на година.

Горе долу още толкова трябва да се заплати и на другата компания, за да ни е мирна главата.

Това е разбира се, ако искаме да слушаме музика без никакво ограничение, без да се притесняваме от проверки или дали сме платили за този или онзи изпълнител. Иначе има и други компании в България, които предлагат подобни услуги за лицензиране, но с много по-ограничен кръг от изпълнители. А другият вариант е да използвате музика, чийто автор да е починал преди повече от 70 години или да са минали повече от 70 г. от излизането й. Имаме право да използваме и фолклорна музика, но автентична, а не такава, която е преминала през нечий съвременен репертоар.

А другият въпрос е кой има право да ни провери или глоби?

До края на 2018 година проверки имаха право да правят само и единствено Инспектората на Министерство на културата – отдел ИАП, от 01 януари 2019 г. обаче, с изменение и допълнение от 30.12. 2018 г., се включва нов член- 98в, според който от 1 януари 2019 г. на общините се вменява задължението да контролират наличието на музикален лиценз в търговските и туристически обекти. Общината е длъжна да проверява всеки обект поне веднъж годишно за наличието на подписан договор за предварително уредени права за публично изпълнение на музика – на живо или чрез запис. Подробности могат да се получат в отдел „Контролен блок“ към местната администрация.

А глобите...те започват от 2000 лв. и стигат до над 20 000 лв. 

Четете още: А дали е така - четири истини за нашето море!