А дали е така - четири истини за нашето море!

Главна категория: Новини
Посещения: 4619

 istina li e 3Напоследък провокациите за това колко е зле да почиваш на бългрското море не спират. Затова решихме да разбулим някой нови и стари заблуди и да отговорим на някой въпроси, на които някак си не намираме отговори в излятите се напоследък негативни статии.

Разбира се всеки си гледа от собствената камбанария, затова ние решихме да напишем статия не КАТО ЦЯЛО за почивка на българското море, а конкретни за почивка в Несебър. За жалост голяма част от негативните коментари за Несебър са от хора, които не са стъпвали с години тук, само препостват снимки от фейсбук, споделят статии и лъжливи новини и единственото нещо, което се говори е колко е гадно тук, а колко е хубаво ТАМ – където и да е другаде.

Ето и няколко въпроса, на които искаме да отговорим.

menyu 1Скъпо ли е?

По принцип това е най-трудното за определяне, всеки гледа цените през собствената си призма. В Несебър, както в прочем и навсякъде по света, можеш да почиваш скъпо, но можеш да почиваш и достъпно. Т. Е тук важи правилото – всеки се простира според чергата си. Така можеш да си наемеш двойна стая юли месец в кв. Черно море за 40-50 лв. на вечер, като има място да си паркираш колата безплатно и си на 10 минути пеша от южния плаж на Несебър и от плажа на Равда. Отделно вечеря за двама може в нормално заведение с питие да ти излезе не повече от 40-50лв. За обяд пък е пълно с места, които предлагат обедно меню, за 5-6 лв. можеш да хапнеш вкусно и да изпиеш и една бира! Разбира се не очакваме на плажа цените да са ниски, все пак това е бизнес. Но и шезлонгите и чадърите не са безбожно скъпи, а да не говорим, че има голяма част свободна зона, така че не сме обвързани с плащане и за да плажуваме.

Мръсно ли е?istina li e 4 1

В послените години Несебър е изключително поддържан, боклукът се извозва денонощно, няма да видиш претъпкани кошчета непочистени в 2 ч. сутринта и разпиляни от гларусите хартии и найлонови торбички. Отделно повечето контейнери са подземни, така се избягва точно разхвърчаването от вятъра и от гларусите на боклук. Плажовете също се поддържат добре, да, има много хора, които продължават да си забиват фасовете в пясъка с надеждата може би да порасне дърво, което да ражда безплатни цигари. Но има машини, които със сита обират и тези ситни боклуци. И да не забравяме – сламките и пластмасовите чаши наред с фасовете са най-големият проблем. За водата в морето да не говорим – кристална е! Не случайно несебърският плаж е със син флаг, напълно заслужено е.

istina li e 2 1Пренаселено ли е?

Пренаселено е, но само 40 дни лятото – от средата на юли до края на август. Да, отпускарският сезон е така. За жалост не се оценя Несебър юни и септември така, както заслужава. Юни е изключително свеж и спокоен, навсякъде цъфтят рози и ухае на липи. Вечер е прохладно, а през деня е чудесно за плаж от сутрин до здрач! За романтиката на септември да не говорим – уморени гларуси, падащи листа, свеж въздух и топлото море, нагрявало се цяло лято. В същото време повече вкусна и наистина прясна риба, мекото слънце и топлият пясък. А цените тогава също са много по-поносими, позитивите на ранната есен са много по-големи от негативите.

Тъпо ли е?

Не, не е тъпо, има какво да се прави и като си с деца и като си без деца. Ако си с деца – има много детски площадки, има лунапарк и цирк, влакчета, могат да се карат колела и тротинетки край морето. А ако си без – страхотни кафенца с жива музика в стария град, малки семейни ресторантчета покрай морето и не само, барчета в новия град, а за големи дискотеки и клубове – винаги може да се отскочи до Слънчев бряг. Интересни барчета на плажа също не липсват. Отделно има доста организирани събития на амфитеатъра в стария град, детски фестивали, рок фестивал и какво ли още не. В крайна сметка какво му трябва на човек, за да си почине?

bara 1Въпрос номер едно е защо българинът не почива на българското море. Ами отговорът не е еднозначен. Става така, че хората, които могат да си позволят да почиват тук, могат да си позволят да почиват и на много други места, които не са виждали. С отворените граници също достъпът до нови дестинации е по-лесен. Парите тук не са определящи, защото каквото и да си говорим, никъде почивката не е безплатна, а и защо трябва да бъде такава. В Несебър има много изключително достъпни места за пренощуване, за хранене да не говорим. Тук може да ти излезе по-изгодно да останеш 2 седмици с нощувки, дори сравнено със София, живеене в собствено жилище и с хранене по заведенията там например. А да не забравяме едно – ако ние не обичаме нашия Несебър, то никой няма да го обича. Трябва да обичаме и уважаваме града си, да сме горди с него и да се чувстваме част от него, както и той е част от нас. Ако ние постигнем тази хармония със себе си, то това ще се усети и от всеки човек, дошъл да посети прекрасния Несебър.

Четете още: Обходът на Равда е почти готов