Илинден е! Днес не работете и не ходете на плаж.

Главна категория: Новини
Посещения: 797

 ИлинденДнес, 20.07, Българската православна църква отбелязва Илинден по новому. Св.пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните светци. Той е „предсказател на великите Божи дела“.

За произхода на Св.Илия нищо не се знае почти нищо. Името му означава „Моят Бог е Яхве“ и му е дадено, заради борбата му с култа към езическото финикийско божество Ваал. Характерното за Илия е, че проповядва и изобличава дръзко и безстрашно. По това време Ваал бил смятан за божество на природата, отговарящ за дъжда, гръмотевицата, светкавицата и росата.

Според народното поверие днес морето взима най-много жертви като курбан за Св.Илия. Счита се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия.

Днес се в България с чества и денят на Илинденско-Преображенското въстание. А интересното е, че Илинден е и празник на пивоварите.

Днес не се работи и не се ходи на плаж. Смята се, че който работи ще бъде ударен от гръм. Но пък можете да отбележите празника на пивоварите под някоя дебела сянка и да се сетите дали нямате някой приятел – именик. Днес имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка и всички производни. Освен това е празникът на село Баня, така че опции за празнуване имате.

Четете още: Покана за празника на село Баня